Weekwinnaar!

Door W.Zijlstra. op maandag 17 maart 2014 13:34 - Reacties (1)
Categorie: -, Views: 3.923

Hi Tweakers,

Met veel blijdschap mag ik melden dat ik in de laaste week van de Freelance Of The Year award de prijs 'Weekwinnaar' heb mogen winnen voor beste beoordeling!

http://altijdslimmer.nl/foty2.png

Ik ontvang hierdoor publiciteit op een verschillend aantal platforms, en ik word geinterviewd over mijn bedrijf en daar word een blog over gepubliceerd. Leuk!

Het stemmen en beoordelen nu afgelopen. Ik wil iedereen bedanken hier die op mij gestemd heeft. Ik waardeer het ontzettend.

Het is geweldig om de beoordelingen van mijn klanten te zien, het geeft een fijn gevoel dat het allemaal zo positief is.

Hopenlijk word het binnenkort weer wat rustiger en kan ik het volgende deel van mijn blog met jullie delen. Maar dit is zo leuk nieuws waar aan jullie hebben bijgedragen dat ik het even wou delen en voor bedanken.

Morgen ga ik naar de Ziggo dome om een video-pitch op te nemen - de laatste ronde van de wedstrijd! Wish me luck :) Uiteraard zal ik die met jullie delen, is het dan ook een goed idee dat ik een stuk schrijf over hoe je pitched?

Hoor het graag !

Poll: Zal ik ook een stukje schrijven over pitchen?
Ja
Nee
Schrijf ergens anders over! Zie reacties.
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=389853&layout=6&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Tot de volgende blog :)

Fase 3. Mijn tweede jaar ondernemerschap (1/2)

Door W.Zijlstra. op maandag 3 februari 2014 10:30 - Reacties (10)
Categorie: Ondernemerschap, Views: 8.221

Al weer een tijdje geleden schreef ik hier op Tweakblogs mijn eerste en tweede blog.

Nu de rust hier weer een beetje is teruggekeerd vond ik het leuk om jullie het beloofde tweede jaar te komen vertellen!

Na het schrijven over mijn eerste jaar weten jullie inmiddels wat over het prille begin. Maar wat maakte nou dat ik in het ondernemerschap verder ging ?

Ik heb jullie verteld over mijn eerste grote klant, dat ik daar begon als ‘ICT manusje’ van alles. In mijn tweede jaar begon ik bij die klant steeds meer klussen op te pakken. Het leuke aan ondernemerschap is dat als je ergens expert in wilt worden, dat je dan gewoon aan de slag kunt gaan om dat te worden. Klinkt simpel – is het ook!

Je bent je eigen carrière-manager. Wil je als Java programmeur geld verdienen dan kun je na wat zelfstudie al snel aan de bak. Of je maakt je eigen software!

Vanwege mijn eigen kennis op ICT gebied en mijn interesse in hardware begon ik bij klanten wat systeembeheer taken te verrichten. Het begon klein en zo kon ik mijzelf ook nieuwe dingen leren. Klanten vinden het niet erg dat je er wat langer over doet, zeker als je goedkoper bent dan de concurrent – hier kun je als ondernemer gebruik van maken om dingen uit te zoeken en daardoor je kennis steeds uit te breiden. Elk klusje wat ik deed leerde ik weer wat nieuws en dit voegde ik daarna toe aan mijn diensten portfolio. Als je je werk goed doet dan levert dat vaak weer nieuwe klanten en nieuw werk op.

Mijn advies – als je klussen aangeboden krijg als ondernemer die je niet kunt, zeg dan niet gelijk nee. Inventariseer eerst het (financieel / bedrijfsimago) risico dat je loopt als het je niet lukt. Als dit vrij laag is dan kun je jezelf opleiden en de klus alsnog accepteren. Je word betaald voor je ICT kennis – dit betekent niet dat je alles hoeft te weten!

Ik vergelijk het altijd met een programmeur die goed applicaties in Ruby kan programmeren, schotel deze programmeur een willekeurige andere programmeertaal voor en hij/zij leert deze taal veel sneller dan iemand die nog nooit een stuk code geschreven heeft. Je ICT kennis is waardevol op veel andere ICT vlakken en dit kun je daarom ook snel leren.

Bij mijn vorige blog post kreeg ik de vraag of ik over de volgende punten wat kon vertellen:
  • Het vinden van klanten
  • Administratieve / juridische hordes
  • Algemene voorwaarden
In mijn tweede jaar leerde ik het belang van je klantenkring. Als je een aantal klanten hebt binnengehaald dan krijg je ook vaak nieuwe klanten uit die kring.

Ik geef een voorbeeld: Je maakt een website voor een makelaar en een maand later komt een architectenbureau bij jou voor een nieuwe website. De makelaar heeft jou dus aangedragen als een positieve referentie. Als je een klant hebt binnengehaald (bijvoorbeeld door het reageren op een advertentie / freelance klus of via-via) dan kun je dit vergelijken met een druppel olie in een plas met water, het spreid zich langzaam uit.

Wat van belang is dat je niet te veel in één kringetje blijft hangen, dan ontstaat het gevaar dat je ‘kringetje’ leegraakt. Je bent inmiddels alle vastgoed bedrijven bij langs gegaan en de vijver is nu leeg. Terwijl je met een klus bezig bent moet je altijd kijken naar de volgende klus. Het is dan makkelijk om iets op te zoeken wat dichtbij staat. Makkelijk, maar dit is niet altijd handig. Als je je differentieert naar andere branches en klussen dan verlaag je je ondernemersrisico: dat wil je!
Zorg dus dat je zichtbaar bent, zorg ervoor dat je klanten er trots op zijn om jou in te huren en dat ze anderen graag willen vertellen dat ze iemand gevonden hebben die ‘echt heel goed’ is. Combineer dit met vissen in meerdere vijvers en je hebt een leuke diverse stroom van klanten uit veel verschillende hoeken.

Het is super belangrijk om relaties op te bouwen met andere ondernemers. Stel jij hebt het druk en er word je een klus aangeboden – verkoop of geef deze offerte dan aan je collega’s. Allereerst hoef je geen ‘nee’ te zeggen tegen je klant, je hoeft ook je kwaliteit niet te verlagen om maar te voldoen aan het aanbod en je zorgt ervoor dat wanneer jij het rustig hebt je bij anderen kun vragen om een lead ( = klus, geld, klant). Ik sta hier ook altijd open voor en vind het leuk om anderen te kunnen helpen.

Nu even over de administratieve en juridische hordes. Ben je zelfstandige en lever je diensten dan is het handig om algemene voorwaarden te hebben. Deze kun je zelf laten opstellen door een ICT-jurist voor ongeveer €1500,-. Voor veel van ons is dit een best bedrag, ik heb daarom een leuke tip voor jullie.

Je kunt je aansluiten bij een brancheorganisatie als ‘Nederland ICT’ (voorheen ICT~Office). Nederland ICT maakt algemene voorwaarden voor bedrijven in de ICT branche, en deze kun je bij hun bestellen. Je hebt dan het recht om deze te gebruiken. In dit document van 50+ pagina’s vind je een grote hoeveelheid modules; alles van project management tot webdesign is gedekt.
Wat staat er nou in deze algemene voorwaarden? Dit zul je toch écht zelf moeten lezen. Je kunt natuurlijk niet een overeenkomst sluiten met een ander en dan geen idee hebben onder wat voor voorwaarden je deze afsluit. Dat je klanten je algemene voorwaarden niet lezen is prima, maar je moet wel weten wat jij levert.

Een tipje van de sluier: de algemene voorwaarden regelen dingen als SLA’s, wat je moet doen in geval van conflict, wederzijdse verantwoordelijkheden en bied jou en je klant een stuk bescherming.

Je kunt ze hier bestellen. Quanto costa? €20,-. Doen dus!

Je moet je als zelfstandige dus indekken. Als je klant de algemene voorwaarden niet accepteert is het tijd om weg te lopen. Iedere klant zal hier doorgaans zonder problemen mee akkoord gaan. Is dit niet het geval dan stinkt het zaakje en dan is het (helaas) verstandig om geen zaken te doen.

Einde van deel 1 van het tweede jaar. Volgende keer meer!

Na het schrijven van dit blog kwam ik er achter dat ik nog niet echt een concreet voorbeeld gegeven heb van wat mijn bedrijf Slimmer nou bijvoorbeeld als opdrachten heeft gedaan. Het leek me leuk om een blog te delen dat ik op mijn eigen website geschreven heb. Het is een beetje non-technisch geschreven maar ik hoop dat jullie het alsnog interessant vinden. Je vindt deze hier:

Blog: Fraude in het MKB (www.altijdslimmer.nl)

O JA! Jullie willen natuurlijk weten of ik Freelancer of the Year geworden ben ? Nee. Tot mijn verbazing loopt de wedstrijd nog zeker een maand door. We zijn nu vreemd genoeg in een ‘nieuwe fase’ terecht gekomen. Ik moet nu beoordelingen van mijn klanten, collega’s en vrienden verzamelen.

Lijkt het je leuk om mij te beoordelen dan vind ik dat hartstikke tof, dit kun je hier doen: http://www.freelanceroftheyear.nl/wouter-zijlstra-0640461424-wouteraltijdslimmer-nl/

Voor het volgende blog ga ik nog even door in het tweede jaar ! Suggesties & tips zoals altijd weer uiterst welkom.

Fase 2. Mijn eerste jaar ondernemerschap

Door W.Zijlstra. op woensdag 18 december 2013 15:00 - Reacties (18)
Categorie: Ondernemerschap, Views: 7.279

Vandaag schrijf ik over mijn eerste jaar ondernemerschap, met stip op nummer 1 in de vorige poll met een verbijsterend aantal stemmen (128). Ik heb besloten nog 52 mensen hun wens te geven en dit te combineren met ‘Waarom ben je begonnen’. Een tweeluik dus vandaag!

Where it all started

Zoals ik geschreven heb in Fase 1, was ik een 20 jarige studerende afwasser bij een restaurant. Ik was daar destijds begonnen om een notoire vakantie naar Spanje te financieren en was gebleven om mijn studentenkamer te bekostigen. Ik kan je zeggen, afwassen is bijzonder saai. Keihard met je collega’s samenwerken om een terras van 450 man bij te houden, maar saai.

Ik verveelde me tijdens het werk regelmatig en ik begon me af te vragen “Wat kan er hier beter”? Na een tijdje had ik een probleem gevonden (dat is altijd een goed punt om te beginnen). Als het druk werd, dan liep de keuken vol met serveersters (m/v) die serieel op elkaar stonden te wachten. Ik bedacht dat als ik de keuken anders kon indelen door het verschuiven van een aantal werkbanken, dat de serveersters dan niet meer serieel maar parallel naast elkaar konden gaan staan. Bepaalde gerechten zijn namelijk sneller klaar dan andere, zelfs als je er later mee begint.

Dus, ik helemaal trots naar mijn manager toe. Ik kwam daar in m’n schort aanzetten en zei “baas, ik heb zitten denken en ik heb een idee voor een betere doorstroom in de keuken’. Ik vertelde mijn manager wat ik bedacht had en hij was bijzonder enthousiast. Binnen een week werd het geprobeerd, en het werkte bijzonder goed – ik kreeg alle lof.

Trots als een pauw, en ondersteund in mijn acties sloeg ik aan het denken: wat kon er nog meer verbeterd worden – wat kon ik nog veranderen? Ik bedacht optimalisaties voor het weergeven van de menu’s bij de ingang, bedacht een nieuwe website etc., etc.

Ik nam nogmaals de stap naar de manager, die geïntrigeerd naar mijn verhaal zat te luisteren. Hij bedankte me na afloop en deed verder niks met de ideeën. Prima dacht ik, ze zullen wel niet zo goed zijn geweest. Na een maand of twee voerde de manager een aantal veranderingen door in het bedrijf, en die leken verdacht veel op de ideeën van mij, maar dan onder zijn naam.

Je kunt je voorstellen dat ik me lichtelijk verneukt voelde – waarom niet gewoon mij de credits geven? Ik vraag er toch niks voor? Later bedacht ik me dat het waarschijnlijk voor de manager imagotechnisch niet superhandig was als zijn bedrijfsvoering bestond uit de adviezen van z’n afwasser. Maar c’mon, dit was wel erg zuur.

Ik begon daarna wat technische dingetjes uit te voeren voor het restaurant, het eerder vermelde informatiescherm bij de ingang hing ik op en maakte ik gereed (al was het wel zijn briljante €2000 besparende idee). Daarna maakte ik de nieuwe website voor het bedrijf. Vervolgens ging ik naar de manager van het bedrijf toe om af te rekenen. Ik denk dat je hem nu al voelt aankomen: ik kreeg een mager uurloontje betaald. Zat ik te wachten op een dikke pot geld? Nee. Ik zat te wachten op m’n bedankje, m’n kleinigheidje, m’n flesje wijn, iets. Ik kreeg €115,- voor het maken van de website. Ik was er 25 uur mee bezig geweest, en dat keer mijn afwassers uurloon van €5,- per uur minus de lunch.

Dit was het moment dat ik mij bedacht kom op zeg – dit kan ik toch zelf ook wel?

Ik realiseerde me dat als ik deze dingen bij één bedrijf kon doen, dat ik het dan ook bij een ander bedrijf kon doen – en dan wel onder mijn voorwaarden.

Ik ben toen de onderzoeksfase in gegaan om uit te vinden: Wat moet daar ik eigenlijk voor doen?

Vervolgens ben ik naar de Kamer van Koophandel gestapt: Fase 1. Kamer van Koophandel

Mijn eerste jaar ondernemerschap.

Goed, ik stond dus 30 minuten na mijn afspraak bij de KVK buiten de deur met een envelop, kaartenhouder en overig leesvoer. Ik zou binnen twee dagen een brief van de Belastingdienst ontvangen met mijn BTW nummer, ik zou mijn KVK nummer ook toegestuurd krijgen. Prima!

Mijn eerste stap daarna was het aanvragen van een zakelijke rekening, en het afsluiten van enkele verzekeringen om me in te dekken. Bovendien vond ik het wel zakelijk staan om een factuur over te laten maken naar een rekeningnummer ten name van mijn bedrijf ‘Slimmer’.

Ik ging al vrij snel aan de slag, ik had nog geen administratie of iets op orde en had nog helemaal niet bepaald wat ik ging kosten (dat ging ik de klant wel vragen).

http://www.altijdslimmer.nl/ogodwhy.jpg

Maar! Met frisse moed begon ik eens rond te neuzen naar klantjes. Ik dacht – ik heb ICT kennis, dat moet ik toch wel kunnen verkopen. Ik had mij al bij andere bedrijven afgevraagd welke processen ik daar anders zou doen – en kreeg als tip van een mede ondernemer: dan bel je ze toch even?

De helft van de bedrijven vroeg “En wie ben jij wel helemaal niet?” en de andere bedrijven nodigde me uit voor de koffie. Zo ook een bedrijf dat in de krant had gezet dat ze iemand zochten voor ‘computer ondersteuning en het beheren van onze website’. Ik heb ze gelijk gebeld en ging de volgende dag bij ze koffie drinken.

Dit was mijn eerste gesprek bij een grote klant, erg spannend. De match tussen mij en het bedrijf was er vrij snel. Zij zochten een jonge – niet al te dure – IT knul voor wat bijlessen en om wat tekstjes op een website te zetten. Voor de bijlessen kwamen we een prijs van €15,- per uur overeen. Ik wist niet wat me overkwam, wat een geld! Op de vrijdag was ik 6 uur lang borden aan het afwassen, en op de zondag was ik twee uur bijles aan het geven en verdiende ik hetzelfde! Dit was in het begin echt genieten en wakkerde mijn ondernemersvuur nog verder aan.

Ik maakte mijn factuurtjes keurig in Word, wat er (als ik nu terug kijk) echt bijzonder sjoemel uit zag.

http://www.altijdslimmer.nl/factuur.jpg

Nb. Voor nauwkeurige kijker: Het is een aanpasbaar document, geen PDF. Het factuur nummer update automatisch naar de dag van vandaag (handig, op een factuur) en er staat een prachtig gmail account en thuisadres. Über professioneel natuurlijk.

Voor de wat grotere klussen stelde ik netjes een contract op, dat had ik dan weer wél door.

Zo was er een klant die ik een contract liet tekenen waarin stond dat er in het project 3 fases waren, en dat er bij elke fase een deelbetaling zou plaatsvinden. Dit vond ik wel slim, want dan hoefde ik niet zo lang op m’n geld te wachten en dat verlaagde weer mijn ondernemersrisico.

Ook had ik altijd in mijn contracten de zogeheten ‘Studentenclausule’ staan. Sterker nog, dat staat er tot op vandaag nog steeds in. Wat houdt dat in? De studentenclausule stelt dat ik in de periode van het contract het project eenzijdig 3 weken stil kan leggen in verband met mijn studie. Mocht ik dus iets verkeerd gepland hebben met de studie, of een project loopt zodanig uit dat mijn tentamenperiode in gevaar komt, dan kan ik een pauze nemen “als de shit eenmaal door de ventilator is”. Ik heb er in 4 jaar 1 keer gebruik van gemaakt, en bedrijven vinden de clausule doorgaans komisch, begrijpelijk en verstandig.

Ik begon bij bedrijven meer klusjes op te pikken, een advies hier, cursus daar. Ik hielp ondernemers van de oude stempel het nieuwe digitale tijdperk in. Zo heb ik een autohandelaar in een aantal lessen uitgelegd hoe Marktplaats werkte, waarna dat bedrijf z’n omzet in één klap verdubbelde die maand.

Ik besloot aan het einde van mijn eerste jaar ondernemerschap dat het afwassen echt niet meer aantikte. Ik kon aan het eind van mijn eerste jaar prima leven van mijn onderneming zonder die afwasinkomsten, en nam in goede orde mijn ontslag.

In jaar twee werd het pas écht leuk. [To be continued]

Nu sta ik in het blog voor een aantal keuzes waar ik over kan schrijven, en wil ik graag van jullie horen waar het volgende stuk over moet gaan. Hieronder de pol!

Poll: Waar gaat mijn volgende blog over?
Wat ik in het eerste jaar anders zou doen
Het tweede jaar ondernemerschap
Mijn aanvaringen met de belastingdienst
How-to: Welke stappen moet je zetten als ondernemer?
Administratie – wat moet je doen?
Ik laat mijn idee achter in de comments
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=388714&layout=6&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

De wedstrijd
Ik wil jullie graag bedanken! Ik ga echt súper lekker met de ‘Freelancer Of The Year 2013’ wedstrijd. Ik sta inmiddels op een respectabele 63e plek, ruim in de Top 100 (dat was uiteindelijk het doel). Nou moet ik nog zorgen dat ik in de Top 100 blijf !

http://www.altijdslimmer.nl/stand.jpg

Take home message: Wist je dat factureren echt bijzonder makkelijk gaat met een online pakket als MoneyBird of FactuurSturen? Zelf gebruik ik al enkele jaren MoneyBird en ik kan het zeker aanraden. Veel van deze pakketten zijn tot op zeker niveau gratis. Zo heb je vaak de mogelijkheid om 3 gratis facturen per maand te sturen. Dit is ideaal voor starters die nog niet zo veel klanten hebben.

Fase 1. Kamer van Koophandel

Door W.Zijlstra. op dinsdag 10 december 2013 16:10 - Reacties (20)
Categorie: Ondernemerschap, Views: 7.178

4 jaar. 4 jaar ben ik al bezig met mijn eigen bedrijf. Krap aan 20, afwasser bij een restaurant en met een bibberende stem ging ik in 2009 naar mijn afspraak bij de Kamer van Koophandel te Groningen.

In de wachtkamer aangekomen zat een echtpaar van middelbare leeftijd. Ze waren aan het discussiëren over de verschillende brieven die ze gingen versturen naar klanten, nu ze ‘eindelijk’ de stap genomen hadden. Ik liep naar de balie, meldde mij aan en mocht gaan zitten. Ik nam plaats naast de 50-jarige man en zijn vrouw. Ze waren stil. Ik werd aangekeken en het bleef stil. Vol verbazing. Ik snapte er niks van, deed ik iets raars?

De man met wie ik een afspraak had bij de Kamer van Koophandel was erg vriendelijk, en legde erg veel uit. Dat was ook hard nodig. Op de vraag “Hoeveel denkt u te gaan verdienen in uw eerste jaar?” had ik geen antwoord. De beste man stelde voor om €3000,- in te vullen, waarop ik in lachen uitbarstte. €3000,-? Ben je gek, dat krijg ik nog in geen honderd jaar voor elkaar. Heb je enig idee hoeveel borden je daar voor moet afwassen?

http://www.altijdslimmer.nl/koala.jpg

Het bleek achteraf mee te vallen, hij kreeg gelijk. Een half uurtje later stond ik buiten met een tasje vol goodies, waaronder een handig mapje waar je alle visitekaartjes in kon stoppen die je van mensen kreeg en een uitnodiging voor een open dag bij de Belastingdienst. Haha, dat kan ik toch zelf wel uitzoeken.

Dat had ik beter niet kunnen doen. [To be continued]

Waarom schrijf ik dit blog? Om mijn ervaringen te delen met andere Tweakers, en ze te stimuleren om de stap te maken. Vooral voor de nieuwe generatie programmeurs is het verbazingwekkend makkelijk om voor jezelf te beginnen. Het kan als een leuke bijbaan tijdens de studie of als voorbereiding op de toekomst. Het flexibiliseert je werk, het motiveert je en mits je alles netjes regelt kun je het risico zo dusdanig verminderen dat je een geweldige baan eraan overhoudt.

Voor mijn volgende blog kunnen jullie stemmen op de volgende onderdelen:

Poll: Waar willen jullie dat ik volgende keer over schrijf?
Waarom ben je begonnen met ondernemen? Hoe heb je de stap gemaakt?
Het eerste jaar ondernemerschap
Hoe heb ik mijn bedrijf laten groeien?
Mijn aanvaringen met de Belastingdienst.
Mijn klant betaalt niet?
Wat had ik achteraf beter kunnen doen? Tips & Tricks
Parttime of fulltime ondernemen?
Hoe dek je jezelf in als ondernemer?
Studie & ondernemen, hoe combineer je dat in hemelsnaam?
Go - home, dit is saai. Exit stage left.
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=388623&layout=6&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Nu het volgende: Ik ben genomineerd voor de Freelancer Of The Year award. Mijn doelstelling hierbij? Winnen? Prijzen? Nee, dat is niet nodig. Ik wil graag bij de prijsuitreiking zijn om alle interessante andere freelancers te ontmoeten. Ik heb daarvoor in ieder geval 150 stemmen nodig en ik ben lekker op weg (102). Wil je mij helpen? In ruil daarvoor krijg je:
  • Meer blogs over ondernemerschap.
  • Ik help jou met jouw ICT / HRM of ondernemersvraag via Twitter (@altijdslimmer). Vermeld dan even #fotyaward2013. De 48 uur na publicatie van elk blog sta ik voor jou klaar om je simpelste en moeilijkste vragen te beantwoorden. Van “Waar vind ik een legale Windows 7 CD?” tot “Hoe motiveer ik mijn personeel?”
  • Gratis koffie op mijn flexplek in Groningen! Ben je in de stad? Heb je zin in een ontmoeting? Kom langs, ik trakteer. Stuur even een PM op Twitter
De link om te stemmen vind je hier : http://www.freelancerofth...4-wouteraltijdslimmer-nl/

Waarom zou je op mij stemmen? Ik ben een van de weinige student-ondernemers, het is mijn passie de ict-omgevingen van bedrijven efficienter te maken, het is geweldig om andere ondernemers te ontmoeten en ik heb géén intresse in deze wedstrijd te winnen. Help mij de Top 100 in ! Ik ben je zeer dankbaar, en je krijgt er ook iets voor terug :)

Als tweaker hou ik ook niet van digitale verassingen, dus hou er rekening mee dat je moet stemmen via social media. Het word bijzonder gewaardeerd!

Stem je niet maar lees je wel? Ook prima - ik hoor graag je feedback!

Take home message: Vraag je je af waarom de KVK mij €3000 voorstelde? Ik kwam er later achter waarom die €3000,- een heel logisch getal is: als je daaronder blijft dan hoef je je namelijk helemaal niet te registreren, dan word het volgens de Belastingdienst gezien als winst uit hobby :) Weer wat geleerd!

Bedankt voor het lezen!