Fase 1. Kamer van Koophandel

Door W.Zijlstra. op dinsdag 10 december 2013 16:10 - Reacties (20)
Categorie: Ondernemerschap, Views: 5.797

4 jaar. 4 jaar ben ik al bezig met mijn eigen bedrijf. Krap aan 20, afwasser bij een restaurant en met een bibberende stem ging ik in 2009 naar mijn afspraak bij de Kamer van Koophandel te Groningen.

In de wachtkamer aangekomen zat een echtpaar van middelbare leeftijd. Ze waren aan het discussiëren over de verschillende brieven die ze gingen versturen naar klanten, nu ze ‘eindelijk’ de stap genomen hadden. Ik liep naar de balie, meldde mij aan en mocht gaan zitten. Ik nam plaats naast de 50-jarige man en zijn vrouw. Ze waren stil. Ik werd aangekeken en het bleef stil. Vol verbazing. Ik snapte er niks van, deed ik iets raars?

De man met wie ik een afspraak had bij de Kamer van Koophandel was erg vriendelijk, en legde erg veel uit. Dat was ook hard nodig. Op de vraag “Hoeveel denkt u te gaan verdienen in uw eerste jaar?” had ik geen antwoord. De beste man stelde voor om ¤3000,- in te vullen, waarop ik in lachen uitbarstte. ¤3000,-? Ben je gek, dat krijg ik nog in geen honderd jaar voor elkaar. Heb je enig idee hoeveel borden je daar voor moet afwassen?

http://www.altijdslimmer.nl/koala.jpg

Het bleek achteraf mee te vallen, hij kreeg gelijk. Een half uurtje later stond ik buiten met een tasje vol goodies, waaronder een handig mapje waar je alle visitekaartjes in kon stoppen die je van mensen kreeg en een uitnodiging voor een open dag bij de Belastingdienst. Haha, dat kan ik toch zelf wel uitzoeken.

Dat had ik beter niet kunnen doen. [To be continued]

Waarom schrijf ik dit blog? Om mijn ervaringen te delen met andere Tweakers, en ze te stimuleren om de stap te maken. Vooral voor de nieuwe generatie programmeurs is het verbazingwekkend makkelijk om voor jezelf te beginnen. Het kan als een leuke bijbaan tijdens de studie of als voorbereiding op de toekomst. Het flexibiliseert je werk, het motiveert je en mits je alles netjes regelt kun je het risico zo dusdanig verminderen dat je een geweldige baan eraan overhoudt.

Voor mijn volgende blog kunnen jullie stemmen op de volgende onderdelen:

Poll: Waar willen jullie dat ik volgende keer over schrijf?
Waarom ben je begonnen met ondernemen? Hoe heb je de stap gemaakt?
Het eerste jaar ondernemerschap
Hoe heb ik mijn bedrijf laten groeien?
Mijn aanvaringen met de Belastingdienst.
Mijn klant betaalt niet?
Wat had ik achteraf beter kunnen doen? Tips & Tricks
Parttime of fulltime ondernemen?
Hoe dek je jezelf in als ondernemer?
Studie & ondernemen, hoe combineer je dat in hemelsnaam?
Go - home, dit is saai. Exit stage left.
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=388623&layout=6&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Nu het volgende: Ik ben genomineerd voor de Freelancer Of The Year award. Mijn doelstelling hierbij? Winnen? Prijzen? Nee, dat is niet nodig. Ik wil graag bij de prijsuitreiking zijn om alle interessante andere freelancers te ontmoeten. Ik heb daarvoor in ieder geval 150 stemmen nodig en ik ben lekker op weg (102). Wil je mij helpen? In ruil daarvoor krijg je:
  • Meer blogs over ondernemerschap.
  • Ik help jou met jouw ICT / HRM of ondernemersvraag via Twitter (@altijdslimmer). Vermeld dan even #fotyaward2013. De 48 uur na publicatie van elk blog sta ik voor jou klaar om je simpelste en moeilijkste vragen te beantwoorden. Van “Waar vind ik een legale Windows 7 CD?” tot “Hoe motiveer ik mijn personeel?”
  • Gratis koffie op mijn flexplek in Groningen! Ben je in de stad? Heb je zin in een ontmoeting? Kom langs, ik trakteer. Stuur even een PM op Twitter
De link om te stemmen vind je hier : http://www.freelancerofth...4-wouteraltijdslimmer-nl/

Waarom zou je op mij stemmen? Ik ben een van de weinige student-ondernemers, het is mijn passie de ict-omgevingen van bedrijven efficienter te maken, het is geweldig om andere ondernemers te ontmoeten en ik heb géén intresse in deze wedstrijd te winnen. Help mij de Top 100 in ! Ik ben je zeer dankbaar, en je krijgt er ook iets voor terug :)

Als tweaker hou ik ook niet van digitale verassingen, dus hou er rekening mee dat je moet stemmen via social media. Het word bijzonder gewaardeerd!

Stem je niet maar lees je wel? Ook prima - ik hoor graag je feedback!

Take home message: Vraag je je af waarom de KVK mij ¤3000 voorstelde? Ik kwam er later achter waarom die ¤3000,- een heel logisch getal is: als je daaronder blijft dan hoef je je namelijk helemaal niet te registreren, dan word het volgens de Belastingdienst gezien als winst uit hobby :) Weer wat geleerd!

Bedankt voor het lezen!

Volgende:  Fase 2. Mijn eerste jaar ondernemerschap 12-'13 Fase 2. Mijn eerste jaar ondernemerschap

Reacties


Door Tweakers user DiedB, dinsdag 10 december 2013 16:21

Leuk het te lezen, ben erg benieuwd naar je komende blogs!

Ik ben er zelf ook een beetje mee bezig, en zit te twijfelen of ik de stap moet zetten. Ik ben 17, heb zelf een 'bedrijf' in computerhulp met krap aan 200 klanten, maar zoals gezegd ben ik 17. Als ik het bedrijf 'officieel' maak, dan liggen de verantwoordelijkheden ervan bij mijn ouders en die zitten daar ook niet heel erg op te wachten. Bovendien ga ik volgend jaar studeren (VWO6 nu) en dan verhuis ik direct, dus weet ik niet of ik daar zo snel een leuk klantenbestand op kan zetten, bovendien is de vraag of ik er dan nog tijd voor heb.

Beetje een dilemma dus, maar als je er tips over kunt geven dan hoor ik het graag :)

Door Tweakers user Getto, dinsdag 10 december 2013 16:35

Ik heb op je gestemd hoor!

Ben benieuwd naar je verdere blogs.

Door Tweakers user W.Zijlstra., dinsdag 10 december 2013 18:56

DiedB schreef op dinsdag 10 december 2013 @ 16:21:
Leuk het te lezen, ben erg benieuwd naar je komende blogs!

Ik ben er zelf ook een beetje mee bezig, en zit te twijfelen of ik de stap moet zetten. Ik ben 17, heb zelf een 'bedrijf' in computerhulp met krap aan 200 klanten, maar zoals gezegd ben ik 17. Als ik het bedrijf 'officieel' maak, dan liggen de verantwoordelijkheden ervan bij mijn ouders en die zitten daar ook niet heel erg op te wachten. Bovendien ga ik volgend jaar studeren (VWO6 nu) en dan verhuis ik direct, dus weet ik niet of ik daar zo snel een leuk klantenbestand op kan zetten, bovendien is de vraag of ik er dan nog tijd voor heb.

Beetje een dilemma dus, maar als je er tips over kunt geven dan hoor ik het graag :)
Lekker door gaan :-) Je ouders zijn inderdaad nu óók verantwoordelijk voor je, alleen het voordeel is dat je er bij een oficieel bedrijf tegen kan verzekeren & algemene voorwaarden kan maken. Bovendien is het maar voor een jaartje :)

Wat betreft de verhuizing - zorg dat je je klanten van afstand kan blijven helpen en bouw je bedrijf op met je positieve referenties die je verzameld heb bij je huidige klanten. Die klantengroep zal langzaam weg-ebben omdat het een vrij locatie gebonden dienst is, niet erg.

Blijft daarnaast kijken naar wat je nog meer kan, zodat je je bedrijf ook duurzaam kan opbouwen.

Meer hulp nodig? Mail me gerust met je vragen. I'm here to help .
Getto schreef op dinsdag 10 december 2013 @ 16:35:
Ik heb op je gestemd hoor!

Ben benieuwd naar je verdere blogs.
Dankjewel voor de stem en bedankt voor de intresse in het blog! Ik ben een beetje overdonderd van de 60 (!) mensen inmiddels die een vervolg kunnen waarderen, hoe cool !

Door Tweakers user Oldeberkoop, dinsdag 10 december 2013 19:38

Ik zou nog even naar de laatste pagina van je presentatie kijken.

Door Tweakers user W.Zijlstra., dinsdag 10 december 2013 19:42

Oldeberkoop schreef op dinsdag 10 december 2013 @ 19:38:
Ik zou nog even naar de laatste pagina van je presentatie kijken.
Dankjewel, gefixed! Hastige spoed is zelden goed :)

Door Tweakers user Gropah, dinsdag 10 december 2013 23:51

Intressant. Ik ben persoonlijk erg benieuwd in het priele begin en de papier handel die je er voor moet verzetten. Dit zijn voor mij de voornaamste stappen om toch niet iets te proberen op te zetten.

Door Tweakers user W.Zijlstra., woensdag 11 december 2013 00:15

Gropah schreef op dinsdag 10 december 2013 @ 23:51:
Intressant. Ik ben persoonlijk erg benieuwd in het priele begin en de papier handel die je er voor moet verzetten. Dit zijn voor mij de voornaamste stappen om toch niet iets te proberen op te zetten.
Dat is in de loop der jaren een stuk makkelijker geworden. Ik zal het meenemen in mijn volgende blog!

Door Tweakers user !GN!T!ON, woensdag 11 december 2013 01:32

Ik hoor graag meer! ben als student samen met 2 medestudenten ook aan het kijken om te beginnen (webdesign en ontwikkeling). Deze week horen we of we onze eerst klant binnen hebben :Y)

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 december 2013 01:32]


Door Tweakers user !GN!T!ON, woensdag 11 december 2013 01:32

oops

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 december 2013 01:32]Door Tweakers user W.Zijlstra., woensdag 11 december 2013 11:05

!GN!T!ON schreef op woensdag 11 december 2013 @ 01:32:
Ik hoor graag meer! ben als student samen met 2 medestudenten ook aan het kijken om te beginnen (webdesign en ontwikkeling). Deze week horen we of we onze eerst klant binnen hebben :Y)
Goed zo, lekker bezig! Laat je even goed informeren onder welke rechtsvorm jullie je inschrijven (1x eenmanszaak, 2x eenmanszaak of VOF). Dat scheelt later weer uren werk :)
Dankjewel! het wordt gewaardeed! Nog wensen voor de volgende blog?

Door Tweakers user Douweegbertje, woensdag 11 december 2013 16:44

Mijn grootste probleem was om het verschil tussen winst en omzet te zien. Elke keer liep ik tegen de lamp met aangiftes. Je krijgt altijd het volledige bedrag op je rekening waar je later pas een zekere 21% van moet afdragen want dat is sowieso niet voor jou. Vervolgens moet je ook nog eens van dat bedrag waar de 21% van af is zo'n 30-50% afgeven als inkomstenbelasting. Je gebruikt al snel geld wat in feite niet voor/van jou is. Niet alleen dat, maar in de IT wereld kun je soms in een gebied zitten waar je vrijwel geen kosten maakt. Zonder kosten kun je ook niets aftrekken. Nu had ik toentertijd wel een PC aangeschaft en allerlei bonnetjes bewaard van o.a. reizen. Echter zijn dat naar verhouding zulke kleine bedragen.

Ben wel benieuwd hoe jij daar mee bent om gegaan, ik had dan het 'geluk' dat ik nog ernaast werkte (full-time) om vanuit mijn eigen middelen weer bij te dokken. In elk geval vind ik dit nog steeds een lastig punt!

Door Tweakers user neokarasu, woensdag 11 december 2013 19:57

Interessante blogpost. Ben wel benieuwd naar volgende posts met je ervaringen erin.

Door Tweakers user PdeBie, donderdag 12 december 2013 09:28

Gestemd op 'Het eerste jaar ondernemerschap'.

Erg interessant om te lezen dit. Zelf zit ik ook nog met het idee om een eigen bedrijfje te starten. Sterker nog: domeinnaam, website, facturatiepakket etc. is allemaal al geregeld. Alleen de KVK registratie nog.

Voorlopig zijn het kleine websites, maar wie weet in de toekomst.

Ben dan ook zeer benieuwd hoe het eerste jaar is verlopen. En dan niet zo zeer over hoeveel meer je bent gaan verdienen dan de genoemde ¤ 3000, maar meer hoe je opdrachtjes ben gaan binnenharken en wat je aan valkuilen in het belastingwezen etc. bent tegengekomen.

Door Tweakers user geonosys, donderdag 12 december 2013 10:45

Leuk om te lezen!

Ik heb mijzelf jaren geleden ingeschreven bij het KvK. Meer omdat ik regelmatig bijkluste en, om problemen te voorkomen, het officieel wilde maken.
Persoonlijk vond/vind ik het hele Kvk, BTW, belasting gedoe wel meevallen. Dat kan natuurlijk ook komen doordat ik in principe alleen uren factureer (systems/network administrator) en verder ook weinig kosten maak.
Wat betreft die kosten, ik heb gemerkt dat je bij alles wat je aanschaft even moet bedenken: 'kan ik hard maken dat ik dit ook zakelijk gebruik?'. Op die manier zal je er van staan te kijken hoeveel aftrekposten er toch nog zijn.

Keep it up, ik ben benieuwd naar het vervolg.

-edit-

Oh, ook nog even stemmen :o

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 december 2013 10:45]


Door Tweakers user Topsecret, donderdag 12 december 2013 11:45

Gestemd. Ga zo door.

Door Tweakers user djroboy, donderdag 12 december 2013 12:04

Leest lekker weg,

Ben benieuwd hoe je 1e jaar als ondernemer is verlopen!

Got my vote! ;)

Door Tweakers user gentlemen, donderdag 12 december 2013 12:45

Een BV(in verband met af te dragen belastingen als je verwachtingen hoog zijn van je bedrijf) starten is ook wel een optie. Zelf ben ik een student-ondernemer en had voordat ik vakken had over fiscaal ondernemerschap een eenmanszaak begonnen. Achteraf had ik dus door dat je nu 0,01 euro startkapitaal nodig in tegenstelling tot ~18000 euro anderhalf jaar eerder.

Door Tweakers user W.Zijlstra., donderdag 12 december 2013 15:04

gentlemen schreef op donderdag 12 december 2013 @ 12:45:
Een BV(in verband met af te dragen belastingen als je verwachtingen hoog zijn van je bedrijf) starten is ook wel een optie. Zelf ben ik een student-ondernemer en had voordat ik vakken had over fiscaal ondernemerschap een eenmanszaak begonnen. Achteraf had ik dus door dat je nu 0,01 euro startkapitaal nodig in tegenstelling tot ~18000 euro anderhalf jaar eerder.
Een BV is een lastigere beslissing dan de 0.01 startkapitaal! Ik kan daar zeker even op terugkomen, ik heb voor mijn bepaald wanneer het rendement er is om over te switchen naar BV en kan dat zeker even uitleggen ! :)

Dank allemaal voor de stemmen hierboven, ik ga lekker door met werken aan de volgende blog !

Door Tweakers user jaco molenaar, donderdag 12 december 2013 21:45

W.Zijlstra. schreef op woensdag 11 december 2013 @ 11:05:
[...]


Goed zo, lekker bezig! Laat je even goed informeren onder welke rechtsvorm jullie je inschrijven (1x eenmanszaak, 2x eenmanszaak of VOF). Dat scheelt later weer uren werk :)


[...]


Dankjewel! het wordt gewaardeed! Nog wensen voor de volgende blog?
Nee type maar raak. Ben zelf ook ondernemer dus het is altijd leuk om je in te lezen in een ander. :)

Reageren is niet meer mogelijk