Fase 2. Mijn eerste jaar ondernemerschap

Door W.Zijlstra. op woensdag 18 december 2013 15:00 - Reacties (18)
Categorie: Ondernemerschap, Views: 7.279

Vandaag schrijf ik over mijn eerste jaar ondernemerschap, met stip op nummer 1 in de vorige poll met een verbijsterend aantal stemmen (128). Ik heb besloten nog 52 mensen hun wens te geven en dit te combineren met ‘Waarom ben je begonnen’. Een tweeluik dus vandaag!

Where it all started

Zoals ik geschreven heb in Fase 1, was ik een 20 jarige studerende afwasser bij een restaurant. Ik was daar destijds begonnen om een notoire vakantie naar Spanje te financieren en was gebleven om mijn studentenkamer te bekostigen. Ik kan je zeggen, afwassen is bijzonder saai. Keihard met je collega’s samenwerken om een terras van 450 man bij te houden, maar saai.

Ik verveelde me tijdens het werk regelmatig en ik begon me af te vragen “Wat kan er hier beter”? Na een tijdje had ik een probleem gevonden (dat is altijd een goed punt om te beginnen). Als het druk werd, dan liep de keuken vol met serveersters (m/v) die serieel op elkaar stonden te wachten. Ik bedacht dat als ik de keuken anders kon indelen door het verschuiven van een aantal werkbanken, dat de serveersters dan niet meer serieel maar parallel naast elkaar konden gaan staan. Bepaalde gerechten zijn namelijk sneller klaar dan andere, zelfs als je er later mee begint.

Dus, ik helemaal trots naar mijn manager toe. Ik kwam daar in m’n schort aanzetten en zei “baas, ik heb zitten denken en ik heb een idee voor een betere doorstroom in de keuken’. Ik vertelde mijn manager wat ik bedacht had en hij was bijzonder enthousiast. Binnen een week werd het geprobeerd, en het werkte bijzonder goed – ik kreeg alle lof.

Trots als een pauw, en ondersteund in mijn acties sloeg ik aan het denken: wat kon er nog meer verbeterd worden – wat kon ik nog veranderen? Ik bedacht optimalisaties voor het weergeven van de menu’s bij de ingang, bedacht een nieuwe website etc., etc.

Ik nam nogmaals de stap naar de manager, die geïntrigeerd naar mijn verhaal zat te luisteren. Hij bedankte me na afloop en deed verder niks met de ideeën. Prima dacht ik, ze zullen wel niet zo goed zijn geweest. Na een maand of twee voerde de manager een aantal veranderingen door in het bedrijf, en die leken verdacht veel op de ideeën van mij, maar dan onder zijn naam.

Je kunt je voorstellen dat ik me lichtelijk verneukt voelde – waarom niet gewoon mij de credits geven? Ik vraag er toch niks voor? Later bedacht ik me dat het waarschijnlijk voor de manager imagotechnisch niet superhandig was als zijn bedrijfsvoering bestond uit de adviezen van z’n afwasser. Maar c’mon, dit was wel erg zuur.

Ik begon daarna wat technische dingetjes uit te voeren voor het restaurant, het eerder vermelde informatiescherm bij de ingang hing ik op en maakte ik gereed (al was het wel zijn briljante €2000 besparende idee). Daarna maakte ik de nieuwe website voor het bedrijf. Vervolgens ging ik naar de manager van het bedrijf toe om af te rekenen. Ik denk dat je hem nu al voelt aankomen: ik kreeg een mager uurloontje betaald. Zat ik te wachten op een dikke pot geld? Nee. Ik zat te wachten op m’n bedankje, m’n kleinigheidje, m’n flesje wijn, iets. Ik kreeg €115,- voor het maken van de website. Ik was er 25 uur mee bezig geweest, en dat keer mijn afwassers uurloon van €5,- per uur minus de lunch.

Dit was het moment dat ik mij bedacht kom op zeg – dit kan ik toch zelf ook wel?

Ik realiseerde me dat als ik deze dingen bij één bedrijf kon doen, dat ik het dan ook bij een ander bedrijf kon doen – en dan wel onder mijn voorwaarden.

Ik ben toen de onderzoeksfase in gegaan om uit te vinden: Wat moet daar ik eigenlijk voor doen?

Vervolgens ben ik naar de Kamer van Koophandel gestapt: Fase 1. Kamer van Koophandel

Mijn eerste jaar ondernemerschap.

Goed, ik stond dus 30 minuten na mijn afspraak bij de KVK buiten de deur met een envelop, kaartenhouder en overig leesvoer. Ik zou binnen twee dagen een brief van de Belastingdienst ontvangen met mijn BTW nummer, ik zou mijn KVK nummer ook toegestuurd krijgen. Prima!

Mijn eerste stap daarna was het aanvragen van een zakelijke rekening, en het afsluiten van enkele verzekeringen om me in te dekken. Bovendien vond ik het wel zakelijk staan om een factuur over te laten maken naar een rekeningnummer ten name van mijn bedrijf ‘Slimmer’.

Ik ging al vrij snel aan de slag, ik had nog geen administratie of iets op orde en had nog helemaal niet bepaald wat ik ging kosten (dat ging ik de klant wel vragen).

http://www.altijdslimmer.nl/ogodwhy.jpg

Maar! Met frisse moed begon ik eens rond te neuzen naar klantjes. Ik dacht – ik heb ICT kennis, dat moet ik toch wel kunnen verkopen. Ik had mij al bij andere bedrijven afgevraagd welke processen ik daar anders zou doen – en kreeg als tip van een mede ondernemer: dan bel je ze toch even?

De helft van de bedrijven vroeg “En wie ben jij wel helemaal niet?” en de andere bedrijven nodigde me uit voor de koffie. Zo ook een bedrijf dat in de krant had gezet dat ze iemand zochten voor ‘computer ondersteuning en het beheren van onze website’. Ik heb ze gelijk gebeld en ging de volgende dag bij ze koffie drinken.

Dit was mijn eerste gesprek bij een grote klant, erg spannend. De match tussen mij en het bedrijf was er vrij snel. Zij zochten een jonge – niet al te dure – IT knul voor wat bijlessen en om wat tekstjes op een website te zetten. Voor de bijlessen kwamen we een prijs van €15,- per uur overeen. Ik wist niet wat me overkwam, wat een geld! Op de vrijdag was ik 6 uur lang borden aan het afwassen, en op de zondag was ik twee uur bijles aan het geven en verdiende ik hetzelfde! Dit was in het begin echt genieten en wakkerde mijn ondernemersvuur nog verder aan.

Ik maakte mijn factuurtjes keurig in Word, wat er (als ik nu terug kijk) echt bijzonder sjoemel uit zag.

http://www.altijdslimmer.nl/factuur.jpg

Nb. Voor nauwkeurige kijker: Het is een aanpasbaar document, geen PDF. Het factuur nummer update automatisch naar de dag van vandaag (handig, op een factuur) en er staat een prachtig gmail account en thuisadres. Über professioneel natuurlijk.

Voor de wat grotere klussen stelde ik netjes een contract op, dat had ik dan weer wél door.

Zo was er een klant die ik een contract liet tekenen waarin stond dat er in het project 3 fases waren, en dat er bij elke fase een deelbetaling zou plaatsvinden. Dit vond ik wel slim, want dan hoefde ik niet zo lang op m’n geld te wachten en dat verlaagde weer mijn ondernemersrisico.

Ook had ik altijd in mijn contracten de zogeheten ‘Studentenclausule’ staan. Sterker nog, dat staat er tot op vandaag nog steeds in. Wat houdt dat in? De studentenclausule stelt dat ik in de periode van het contract het project eenzijdig 3 weken stil kan leggen in verband met mijn studie. Mocht ik dus iets verkeerd gepland hebben met de studie, of een project loopt zodanig uit dat mijn tentamenperiode in gevaar komt, dan kan ik een pauze nemen “als de shit eenmaal door de ventilator is”. Ik heb er in 4 jaar 1 keer gebruik van gemaakt, en bedrijven vinden de clausule doorgaans komisch, begrijpelijk en verstandig.

Ik begon bij bedrijven meer klusjes op te pikken, een advies hier, cursus daar. Ik hielp ondernemers van de oude stempel het nieuwe digitale tijdperk in. Zo heb ik een autohandelaar in een aantal lessen uitgelegd hoe Marktplaats werkte, waarna dat bedrijf z’n omzet in één klap verdubbelde die maand.

Ik besloot aan het einde van mijn eerste jaar ondernemerschap dat het afwassen echt niet meer aantikte. Ik kon aan het eind van mijn eerste jaar prima leven van mijn onderneming zonder die afwasinkomsten, en nam in goede orde mijn ontslag.

In jaar twee werd het pas écht leuk. [To be continued]

Nu sta ik in het blog voor een aantal keuzes waar ik over kan schrijven, en wil ik graag van jullie horen waar het volgende stuk over moet gaan. Hieronder de pol!

Poll: Waar gaat mijn volgende blog over?
Wat ik in het eerste jaar anders zou doen
Het tweede jaar ondernemerschap
Mijn aanvaringen met de belastingdienst
How-to: Welke stappen moet je zetten als ondernemer?
Administratie – wat moet je doen?
Ik laat mijn idee achter in de comments
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=388714&layout=6&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

De wedstrijd
Ik wil jullie graag bedanken! Ik ga echt súper lekker met de ‘Freelancer Of The Year 2013’ wedstrijd. Ik sta inmiddels op een respectabele 63e plek, ruim in de Top 100 (dat was uiteindelijk het doel). Nou moet ik nog zorgen dat ik in de Top 100 blijf !

http://www.altijdslimmer.nl/stand.jpg

Take home message: Wist je dat factureren echt bijzonder makkelijk gaat met een online pakket als MoneyBird of FactuurSturen? Zelf gebruik ik al enkele jaren MoneyBird en ik kan het zeker aanraden. Veel van deze pakketten zijn tot op zeker niveau gratis. Zo heb je vaak de mogelijkheid om 3 gratis facturen per maand te sturen. Dit is ideaal voor starters die nog niet zo veel klanten hebben.

Volgende: Fase 3. Mijn tweede jaar ondernemerschap (1/2) 02-'14 Fase 3. Mijn tweede jaar ondernemerschap (1/2)
Volgende:  Fase 1. Kamer van Koophandel 12-'13 Fase 1. Kamer van Koophandel

Reacties


Door Tweakers user Clementine, woensdag 18 december 2013 16:03

Top blog weer! Ik lees ze met veel plezier.

Waar ik mij op dit moment vooral op richt is het vinden van mijn klanten. Heb je hier ervaring mee en zou je daar wat over kunnen schrijven? Ik zit misschien in een markt die wat lastiger is dan de jouwe maar ik kan er vast wat van leren.

Door Tweakers user Ivos, woensdag 18 december 2013 16:10

Leuk verhaal, kijk uit naar het Tweede jaar :)

Door Tweakers user svdheuvel, woensdag 18 december 2013 16:33

Kunnen we u nog ondersteunen om in de top 100 te blijven?

Verder benieuwd naar het tweede jaar

Door Tweakers user Bl@ckbird, woensdag 18 december 2013 16:38

Thx voor de koffie! Het was gezellig en bijzonder nuttig :)

Door Tweakers user jjust, woensdag 18 december 2013 17:09

Geweldig initiatief. Denk dat hier veel (potientiele) ondernemers rondhangen. Als startende ondernemer moet je veel dingen regelen. Denk dat het interessant is om te zien welke administratieve of juridische hordes je hebt moeten nemen. Zoals hoe je algemene voorwaarden moet opstellen of wat er wel of niet in een contract moet worden opgenomen. Als je juristen gaan inschakelen gaat de teller gelijk lopen maar aan de andere kant wil je ook dat het goed dicht zit. Hoe heb je dat aangepakt?

Door Tweakers user levik7, woensdag 18 december 2013 23:16

Ik laat mijn idee achter in de comments, mijn idee is namelijk:
Doe ze alle vier :p
Nee grapje, ookal zal ik het niet erg vinden ik betwijfel of je er tijd voor hebt.
Ik ben benieuwd hoe je alles hebt uitgezocht, misschien is dat een kort antwoord omdat je alles hebt gehoord van de kamer van koophandel, maar dat denk ik niet.
Dus hoe heb je uitgezocht hoe je moet beginnen, hoe kwam je erachter dat je contacten moest leggen, dus eigenlijk hoe je echt bent begonnen alleen een stukje dieper en uitgebreider dam je hier hebt beschreven. ;)

Door Tweakers user - peter -, donderdag 19 december 2013 00:20

Wow, ik zou allemaal beren op de weg zien bij dit soort ideeen en nooit die stap wagen. Te weinig lef denk ik, te veel potentiele dingen die mis kunnen gaan. Maar wel heel gaaf dat dat wel bij jou past!

Leuke blog, ben benieuwd naar het volgende jaar!

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 december 2013 00:22]


Door Tweakers user PdeBie, donderdag 19 december 2013 08:38

de factuur in Word. Herkenbaar. Zo heb ik ze ook wel eens binnen gehad. Bewust destijds ook de factuur aangepast en terug gestuurd met de vraag 'klopt dat wel? 50 euro voor alles?' Om vervolgens een verontwaardigde blik terug te krijgen. Vervolgens die partij erop gewezen dat het niet slim is om het in Word te doen, want je hebt geen poot om op te staan.
Als bedankje toch nog een 10% korting eruit weten te slepen :P

Maar heel interessant verhaal weer. Je blog staat inmiddels in mijn favorieten.
Voor deel 3 ben ik met name benieuwd naar de administratie. Ergens waar het bij mij nog wel eens aan schort :X

Door Tweakers user rrikkert, donderdag 19 december 2013 11:47

Leuke blog, heb meteen de eerste ook gelezen. Keep it up. Ik ben van plan om met jou adviezen ook zelf iets te beginnen. Doordat je de positieve en negatieve kanten belicht weet je waar je aan toe bent en verlaagt dit de drempel om zelf te beginnen.

Door Tweakers user W.Zijlstra., donderdag 19 december 2013 13:28

Clementine schreef op woensdag 18 december 2013 @ 16:03:
Waar ik mij op dit moment vooral op richt is het vinden van mijn klanten. Heb je hier ervaring mee en zou je daar wat over kunnen schrijven?
Dat is lastig, wat voor markt zit je in? Business to business is voornamelijk mond op mond en het creëren van ambassadeurs die blij zijn met jouw diensten. Daarnaast slim netwerken. Business to consumer is in mijn ogen iets makkelijker, grotere doelgroep dus gebruik van een website en dergelijke is dan effectiever. Slimme marketing kan dan echt meerwaarde zijn voor je bedrijf. Ik merk bij mij dat de duurzaamste relaties onstaan via-via, of als je iemand echt probeert te helpen met zijn of haar probleem.
svdheuvel schreef op woensdag 18 december 2013 @ 16:33:
Kunnen we u nog ondersteunen om in de top 100 te blijven?
Stemmen is altijd welkom ! Dankje!
Bl@ckbird schreef op woensdag 18 december 2013 @ 16:38:
Thx voor de koffie! Het was gezellig en bijzonder nuttig :)
Ja! Was zeer leuk!
jjust schreef op woensdag 18 december 2013 @ 17:09:
Zoals hoe je algemene voorwaarden moet opstellen of wat er wel of niet in een contract moet worden opgenomen. Als je juristen gaan inschakelen gaat de teller gelijk lopen maar aan de andere kant wil je ook dat het goed dicht zit. Hoe heb je dat aangepakt?
Daar zal ik in mijn tweede jaar zeker even wat over zeggen, dat begon toen echt van toepassing te worden.
levik7 schreef op woensdag 18 december 2013 @ 23:16:
Ik ben benieuwd hoe je alles hebt uitgezocht, misschien is dat een kort antwoord omdat je alles hebt gehoord van de kamer van koophandel, maar dat denk ik niet.
Dus hoe heb je uitgezocht hoe je moet beginnen, hoe kwam je erachter dat je contacten moest leggen, dus eigenlijk hoe je echt bent begonnen alleen een stukje dieper en uitgebreider dam je hier hebt beschreven. ;)
Ik denk dat dat voor de meeste lezers iets te diep op de stof in gaat, maar het korte antwoord: praten met ondernemers, langsgaan bij KVK, langsgaan bij bank, internet & het boek 'Boekhouden voor Dummies' ;) Het is vooral zelfstudie - zelf opzoeken, zelf snuffelen en om hulp vragen - iedereen helpt je!
pdebie schreef op donderdag 19 december 2013 @ 08:38:
de factuur in Word. Herkenbaar. Zo heb ik ze ook wel eens binnen gehad. Bewust destijds ook de factuur aangepast en terug gestuurd met de vraag 'klopt dat wel? 50 euro voor alles?'
Leuk dat je de blog met veel plezier leest! ik blijf het gaaf vinden hoe positief iedereen hierover is :) Wat ook erg handig was is dat mijn betaaltermijn zich ook automatisch aanpaste aan de datum waarop je de factuur opende, dus je hoefde blijbkaar nooit te betalen :P Opslaan als PDF was al snel de volgende - iets betere- stap.
rrikkert schreef op donderdag 19 december 2013 @ 11:47:
Leuke blog, heb meteen de eerste ook gelezen. Keep it up. Ik ben van plan om met jou adviezen ook zelf iets te beginnen. Doordat je de positieve en negatieve kanten belicht weet je waar je aan toe bent en verlaagt dit de drempel om zelf te beginnen.
Top! Helemaal doen en waar ik kan helpen - twitter / linkedin / mail gerust.

Door Tweakers user Vonkjeb93, donderdag 19 december 2013 14:16

Heel interessant om te lezen. Ik kan niet wachten op Jaar 2.
Het is in mijn ogen ook allemaal wazig hoe je een eigen onderneming start en wat daarbij komt kijken. Leuk dat ik het in jouw blogs kan afleiden.

Door Tweakers user Bl@ckbird, donderdag 19 december 2013 15:43

W.Zijlstra. schreef op donderdag 19 december 2013 @ 13:28:
[...]

Ik denk dat dat voor de meeste lezers iets te diep op de stof in gaat, maar het korte antwoord: praten met ondernemers, langsgaan bij KVK, langsgaan bij bank, internet & het boek 'Boekhouden voor Dummies' ;) Het is vooral zelfstudie - zelf opzoeken, zelf snuffelen en om hulp vragen - iedereen helpt je!
Boek is binnen. Gisteren ben ik bij een avond van de Belastingdienst geweest. Erg veel nuttige info. Dat je automatisch een boete krijgt als je te laat bent met je aangifte, is omdat bij de Belasting dienst dit een geautomatiseerd proces is. Komt geen mens aan te pas.

Er is veel nuttige info te vinden en de truc is om alleen die info te filteren, die voor je eigen specifieke situatie van toepassing is. Anders zie je door de bomen het bos niet meer.

Door Tweakers user W.Zijlstra., donderdag 19 december 2013 15:49

Bl@ckbird schreef op donderdag 19 december 2013 @ 15:43:
[...]


Boek is binnen. Gisteren ben ik bij een avond van de Belastingdienst geweest. Erg veel nuttige info. Dat je automatisch een boete krijgt als je te laat bent met je aangifte, is omdat bij de Belasting dienst dit een geautomatiseerd proces is. Komt geen mens aan te pas.

Er is veel nuttige info te vinden en de truc is om alleen die info te filteren, die voor je eigen specifieke situatie van toepassing is. Anders zie je door de bomen het bos niet meer.
Verassend nuttig hè? Ze willen je echt wel helpen, vooral als je vooraf de vraag steld.

Door Tweakers user Wist geen Naam, donderdag 19 december 2013 17:21

Super leuke blog. Ik kijk uit naar het volgende deel.

Door Tweakers user Clementine, donderdag 19 december 2013 20:53

W.Zijlstra. schreef op donderdag 19 december 2013 @ 13:28:
[...]

Dat is lastig, wat voor markt zit je in? Business to business is voornamelijk mond op mond en het creëren van ambassadeurs die blij zijn met jouw diensten. Daarnaast slim netwerken. Business to consumer is in mijn ogen iets makkelijker, grotere doelgroep dus gebruik van een website en dergelijke is dan effectiever. Slimme marketing kan dan echt meerwaarde zijn voor je bedrijf. Ik merk bij mij dat de duurzaamste relaties onstaan via-via, of als je iemand echt probeert te helpen met zijn of haar probleem.
De verkoop van 3D printers & filament tezamen met een service voor het printen en 3d scannen.

Door Tweakers user scorpie, vrijdag 20 december 2013 11:07

Altijd leuk om dit soort opstartverhalen te lezen van een mede ondernemer :)

Door Tweakers user Midas.e, vrijdag 20 december 2013 14:15

Heel leuk dit! als ondernemer is het altijd leuk om de perikelen van andere ondernemers te lezen en te bedenken, ja dat heb ik ook gehad!

Door Tweakers user jaco molenaar, zaterdag 21 december 2013 16:41

Wederom leuk om te lezen. Klinkt inderdaad bekend m.b.t het factureren. Ik gebruik ook moneybird, dit is echt ideaal. Ik werk nu met 6% btw, dit is allemaal makkelijk aan te passen.

Keep up the nice Blog!

Reageren is niet meer mogelijk