Fase 3. Mijn tweede jaar ondernemerschap (1/2)

Door W.Zijlstra. op maandag 3 februari 2014 10:30 - Reacties (10)
Categorie: Ondernemerschap, Views: 6.495

Al weer een tijdje geleden schreef ik hier op Tweakblogs mijn eerste en tweede blog.

Nu de rust hier weer een beetje is teruggekeerd vond ik het leuk om jullie het beloofde tweede jaar te komen vertellen!

Na het schrijven over mijn eerste jaar weten jullie inmiddels wat over het prille begin. Maar wat maakte nou dat ik in het ondernemerschap verder ging ?

Ik heb jullie verteld over mijn eerste grote klant, dat ik daar begon als ‘ICT manusje’ van alles. In mijn tweede jaar begon ik bij die klant steeds meer klussen op te pakken. Het leuke aan ondernemerschap is dat als je ergens expert in wilt worden, dat je dan gewoon aan de slag kunt gaan om dat te worden. Klinkt simpel – is het ook!

Je bent je eigen carrière-manager. Wil je als Java programmeur geld verdienen dan kun je na wat zelfstudie al snel aan de bak. Of je maakt je eigen software!

Vanwege mijn eigen kennis op ICT gebied en mijn interesse in hardware begon ik bij klanten wat systeembeheer taken te verrichten. Het begon klein en zo kon ik mijzelf ook nieuwe dingen leren. Klanten vinden het niet erg dat je er wat langer over doet, zeker als je goedkoper bent dan de concurrent – hier kun je als ondernemer gebruik van maken om dingen uit te zoeken en daardoor je kennis steeds uit te breiden. Elk klusje wat ik deed leerde ik weer wat nieuws en dit voegde ik daarna toe aan mijn diensten portfolio. Als je je werk goed doet dan levert dat vaak weer nieuwe klanten en nieuw werk op.

Mijn advies – als je klussen aangeboden krijg als ondernemer die je niet kunt, zeg dan niet gelijk nee. Inventariseer eerst het (financieel / bedrijfsimago) risico dat je loopt als het je niet lukt. Als dit vrij laag is dan kun je jezelf opleiden en de klus alsnog accepteren. Je word betaald voor je ICT kennis – dit betekent niet dat je alles hoeft te weten!

Ik vergelijk het altijd met een programmeur die goed applicaties in Ruby kan programmeren, schotel deze programmeur een willekeurige andere programmeertaal voor en hij/zij leert deze taal veel sneller dan iemand die nog nooit een stuk code geschreven heeft. Je ICT kennis is waardevol op veel andere ICT vlakken en dit kun je daarom ook snel leren.

Bij mijn vorige blog post kreeg ik de vraag of ik over de volgende punten wat kon vertellen:
  • Het vinden van klanten
  • Administratieve / juridische hordes
  • Algemene voorwaarden
In mijn tweede jaar leerde ik het belang van je klantenkring. Als je een aantal klanten hebt binnengehaald dan krijg je ook vaak nieuwe klanten uit die kring.

Ik geef een voorbeeld: Je maakt een website voor een makelaar en een maand later komt een architectenbureau bij jou voor een nieuwe website. De makelaar heeft jou dus aangedragen als een positieve referentie. Als je een klant hebt binnengehaald (bijvoorbeeld door het reageren op een advertentie / freelance klus of via-via) dan kun je dit vergelijken met een druppel olie in een plas met water, het spreid zich langzaam uit.

Wat van belang is dat je niet te veel in één kringetje blijft hangen, dan ontstaat het gevaar dat je ‘kringetje’ leegraakt. Je bent inmiddels alle vastgoed bedrijven bij langs gegaan en de vijver is nu leeg. Terwijl je met een klus bezig bent moet je altijd kijken naar de volgende klus. Het is dan makkelijk om iets op te zoeken wat dichtbij staat. Makkelijk, maar dit is niet altijd handig. Als je je differentieert naar andere branches en klussen dan verlaag je je ondernemersrisico: dat wil je!
Zorg dus dat je zichtbaar bent, zorg ervoor dat je klanten er trots op zijn om jou in te huren en dat ze anderen graag willen vertellen dat ze iemand gevonden hebben die ‘echt heel goed’ is. Combineer dit met vissen in meerdere vijvers en je hebt een leuke diverse stroom van klanten uit veel verschillende hoeken.

Het is super belangrijk om relaties op te bouwen met andere ondernemers. Stel jij hebt het druk en er word je een klus aangeboden – verkoop of geef deze offerte dan aan je collega’s. Allereerst hoef je geen ‘nee’ te zeggen tegen je klant, je hoeft ook je kwaliteit niet te verlagen om maar te voldoen aan het aanbod en je zorgt ervoor dat wanneer jij het rustig hebt je bij anderen kun vragen om een lead ( = klus, geld, klant). Ik sta hier ook altijd open voor en vind het leuk om anderen te kunnen helpen.

Nu even over de administratieve en juridische hordes. Ben je zelfstandige en lever je diensten dan is het handig om algemene voorwaarden te hebben. Deze kun je zelf laten opstellen door een ICT-jurist voor ongeveer ¤1500,-. Voor veel van ons is dit een best bedrag, ik heb daarom een leuke tip voor jullie.

Je kunt je aansluiten bij een brancheorganisatie als ‘Nederland ICT’ (voorheen ICT~Office). Nederland ICT maakt algemene voorwaarden voor bedrijven in de ICT branche, en deze kun je bij hun bestellen. Je hebt dan het recht om deze te gebruiken. In dit document van 50+ pagina’s vind je een grote hoeveelheid modules; alles van project management tot webdesign is gedekt.
Wat staat er nou in deze algemene voorwaarden? Dit zul je toch écht zelf moeten lezen. Je kunt natuurlijk niet een overeenkomst sluiten met een ander en dan geen idee hebben onder wat voor voorwaarden je deze afsluit. Dat je klanten je algemene voorwaarden niet lezen is prima, maar je moet wel weten wat jij levert.

Een tipje van de sluier: de algemene voorwaarden regelen dingen als SLA’s, wat je moet doen in geval van conflict, wederzijdse verantwoordelijkheden en bied jou en je klant een stuk bescherming.

Je kunt ze hier bestellen. Quanto costa? ¤20,-. Doen dus!

Je moet je als zelfstandige dus indekken. Als je klant de algemene voorwaarden niet accepteert is het tijd om weg te lopen. Iedere klant zal hier doorgaans zonder problemen mee akkoord gaan. Is dit niet het geval dan stinkt het zaakje en dan is het (helaas) verstandig om geen zaken te doen.

Einde van deel 1 van het tweede jaar. Volgende keer meer!

Na het schrijven van dit blog kwam ik er achter dat ik nog niet echt een concreet voorbeeld gegeven heb van wat mijn bedrijf Slimmer nou bijvoorbeeld als opdrachten heeft gedaan. Het leek me leuk om een blog te delen dat ik op mijn eigen website geschreven heb. Het is een beetje non-technisch geschreven maar ik hoop dat jullie het alsnog interessant vinden. Je vindt deze hier:

Blog: Fraude in het MKB (www.altijdslimmer.nl)

O JA! Jullie willen natuurlijk weten of ik Freelancer of the Year geworden ben ? Nee. Tot mijn verbazing loopt de wedstrijd nog zeker een maand door. We zijn nu vreemd genoeg in een ‘nieuwe fase’ terecht gekomen. Ik moet nu beoordelingen van mijn klanten, collega’s en vrienden verzamelen.

Lijkt het je leuk om mij te beoordelen dan vind ik dat hartstikke tof, dit kun je hier doen: http://www.freelanceroftheyear.nl/wouter-zijlstra-0640461424-wouteraltijdslimmer-nl/

Voor het volgende blog ga ik nog even door in het tweede jaar ! Suggesties & tips zoals altijd weer uiterst welkom.

Volgende: Weekwinnaar! 03-'14 Weekwinnaar!
Volgende:  Fase 2. Mijn eerste jaar ondernemerschap 12-'13 Fase 2. Mijn eerste jaar ondernemerschap

Reacties


Door Tweakers user Awaken1, maandag 3 februari 2014 11:47

Geen poll vandaag?

Door Tweakers user W.Zijlstra., maandag 3 februari 2014 12:51

Haha nee ik dacht ik heb nog genoeg te vertellen over jaar twee :D

Einde van jaar twee komt er weer een poll ;)

Door Tweakers user Vaudtje, maandag 3 februari 2014 13:03

Ik vind de redenering over de algemene voorwaarden wat kort door de bocht.
Veel organisaties hanteren inkoopvoorwaarden (het equivalent van algemene voorwaarden, maar dan van de andere kant) en ook daar geldt: akkoord of geen opdracht.
Hoe los je dat op? Alleen voor kleine ondernemingen blijven werken?
edit:
Oh, en algemeen: erg tof en interessant, leest lekker weg :)

[Reactie gewijzigd op maandag 3 februari 2014 13:04]


Door Tweakers user ameesters, maandag 3 februari 2014 13:21

er zit een fout in je website met relative paden,namelijk:
http://www.altijdslimmer.nl/fraude-in-het-mkb/

Als je dan in de top-bar op een link klikt komt het er zo uit te zien:
http://www.altijdslimmer.nl/fraude-in-het-mkb/#overslimmer
Terwijl je dit wil:
http://www.altijdslimmer.nl/#overslimmer

dus dan even:
<a href="#overslimmer">bla</a>
veranderen naar
<a href="/#overslimmer">bla</a>

Verder mooie website, leuke artikels

Door Tweakers user W.Zijlstra., maandag 3 februari 2014 13:30

Vaudtje schreef op maandag 03 februari 2014 @ 13:03:
Ik vind de redenering over de algemene voorwaarden wat kort door de bocht.
Veel organisaties hanteren inkoopvoorwaarden (het equivalent van algemene voorwaarden, maar dan van de andere kant) en ook daar geldt: akkoord of geen opdracht.
Hoe los je dat op? Alleen voor kleine ondernemingen blijven werken?
edit:
Oh, en algemeen: erg tof en interessant, leest lekker weg :)
Algemene voorwaarden kan vanaf twee kanten.

Jouw bedrijf koopt iets bij een ander bedrijf: algemene voorwaarden van het tweede bedrijf zijn van toepassing en die moet jij accepteren.

Ander bedrijf koopt iets bij jou: algemene voorwaarden van jouw bedrijf zijn van toepassing. Heb je die niet dan loop je een risico, vandaar dat ik het adviseer dat als een ander bedrijf jou algemene voorwaarden niet accepteerd je moet zorgen dat het bedrijf wél akkoord gaat met je voorwaarden (uitleg, clausules in je contract met de klant) óf geen zaken moet doen.

En thanks voor het compliment :)
ameesters schreef op maandag 03 februari 2014 @ 13:21:
er zit een fout in je website met relative paden

Verder mooie website, leuke artikels
Dankjewel - ik heb het aangepast ! Nu nog even zorgen dat er een CSS fix is zodat er op de hoofdpagina geen rood lijntje onder de '/#overslimmer' staat - ziet er nu een beetje lelijk uit maar werkt wel!

EDIT: There - i fixed it :d

[Reactie gewijzigd op maandag 3 februari 2014 13:49]


Door Tweakers user Vaudtje, maandag 3 februari 2014 17:06

[quote]W.Zijlstra. schreef op maandag 03 februari 2014 @ 13:30:
[...]
Ander bedrijf koopt iets bij jou: algemene voorwaarden van jouw bedrijf zijn van toepassing.
[...]
Dat is dus niet altijd waar. Een bedrijf kan zelf inkoopvoorwaarden stellen en die algemeen geldend verklaren. Als ze die aan jou ter hand stellen (bv. door ze in hele kleine lettertjes op de opdracht te zetten, net zoals die van jou in dezelfde kleine lettertjes op de achterkant van de offerte staan), dan zijn die inkoopvoorwaarden ook van toepassing.
En als jouw verkoop- en hun inkoopvoorwaarden elkaar tegenspreken, is er dus effectief niets afgesproken, zeker omdat de meeste bedrijven in hun inkoopvoorwaarden de algemene voorwaarden van leveranciers bij voorbaat uitsluiten.

Ik denk dat we het eens zijn over het feit dat je de voorwaarden van je contract duidelijk moet afspreken, en dat algemene voorwaarden daar een handig middel voor kunnen zijn (vergeet niet dat je ze expliciet moet overhandigen, een linkje in je email of website is niet genoeg).
Maar het sluiten van een contract is altijd een onderhandeling, en dan moet je dus ook op de wederzijdse algemeen geldend verklaarde voorwaarden letten, om tegenstrijdigheden of voorwaarden die jou niet bevallen uit te sluiten.
Als de inkoopvoorwaarden acceptabel zijn ook al sluiten ze jouw algemene voorwaarden uit, kunnen ze toch acceptabel zijn. Je moet ze alleen even net zo goed lezen als je eigen voorwaarden :)

Door Tweakers user W.Zijlstra., maandag 3 februari 2014 17:46

Vaudtje schreef op maandag 03 februari 2014 @ 17:06:
[quote]W.Zijlstra. schreef op maandag 03 februari 2014 @ 13:30:
[...]
Ander bedrijf koopt iets bij jou: algemene voorwaarden van jouw bedrijf zijn van toepassing.
[...]
Dat is dus niet altijd waar. Een bedrijf kan zelf inkoopvoorwaarden stellen en die algemeen geldend verklaren. Als ze die aan jou ter hand stellen (bv. door ze in hele kleine lettertjes op de opdracht te zetten, net zoals die van jou in dezelfde kleine lettertjes op de achterkant van de offerte staan), dan zijn die inkoopvoorwaarden ook van toepassing.
En als jouw verkoop- en hun inkoopvoorwaarden elkaar tegenspreken, is er dus effectief niets afgesproken, zeker omdat de meeste bedrijven in hun inkoopvoorwaarden de algemene voorwaarden van leveranciers bij voorbaat uitsluiten.

Ik denk dat we het eens zijn over het feit dat je de voorwaarden van je contract duidelijk moet afspreken, en dat algemene voorwaarden daar een handig middel voor kunnen zijn (vergeet niet dat je ze expliciet moet overhandigen, een linkje in je email of website is niet genoeg).
Maar het sluiten van een contract is altijd een onderhandeling, en dan moet je dus ook op de wederzijdse algemeen geldend verklaarde voorwaarden letten, om tegenstrijdigheden of voorwaarden die jou niet bevallen uit te sluiten.
Als de inkoopvoorwaarden acceptabel zijn ook al sluiten ze jouw algemene voorwaarden uit, kunnen ze toch acceptabel zijn. Je moet ze alleen even net zo goed lezen als je eigen voorwaarden :)
Je hebt gelijk. Éen ding nog even toevoegen. Simpelwel dat er in iemands algemene voorwaarden staat dat de algemene voorwaarden van anderen uitgesloten zijn betekend niet dat dit rechtsgeldig is.

Maar dat is voor later - mijn punt was : je kunt beter voorkomen dan genezen.

Door Tweakers user m-vw, dinsdag 4 februari 2014 06:47

W.Zijlstra. schreef op maandag 03 februari 2014 @ 17:46:
[...]


Je hebt gelijk. Éen ding nog even toevoegen. Simpelwel dat er in iemands algemene voorwaarden staat dat de algemene voorwaarden van anderen uitgesloten zijn betekend niet dat dit rechtsgeldig is.

Maar dat is voor later - mijn punt was : je kunt beter voorkomen dan genezen.
Ik zie regelmatig contracten langkomen waarbij beide partijen elkaars algemene of inkoop voorwaarde resoluut afwijzen en toch worden de contracten gewoon getekend.

Nu moet ik zeggen dat in onze business de discussies ook meestal niet over zaken gaan die in de voorwaarden staan.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 februari 2014 07:08]


Door Tweakers user SpiceWorm, dinsdag 4 februari 2014 09:07

Leuk blog, mooie site!


Reageren is niet meer mogelijk